Νομική στην Ιταλία

Η Ιταλία αποτελεί ίσως την καλύτερη επιλογή σπουδών Νομικής για τον τελειόφοιτο λυκείου:

  • Διαθέτει μερικά από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα Πανεπιστήμια στην Ευρώπη που στις παγκόσμιες κατατάξεις κατέχουν αρκετά υψηλή θέση.
  • Τα Πανεπιστήμια πενταετούς φοίτησης (300 ECTS ή CFU), Δημόσια και Ιδιωτικά, αναγνωρίζονται από το Ελληνικό Κράτος.
  • Οι κώδικες και των δύο χωρών βασίζονται στο ρωμαϊκό δίκαιο σε αντίθεση με το αγγλοσαξονικό που δεν έχει κώδικες και βασίζεται στο νομικό δεδικασμένο.
  • Η εγγραφή στα Κρατικά Πανεπιστήμια, παρότι κάποια προβλέπουν ένα τεστ γενικών γνώσεων, είναι άμεση.
  • Τα μαθήματα δεν έχουν υποχρεωτική παρακολούθηση.
  • Τα δίδακτρα στα Κρατικά Πανεπιστήμια, κατά μέσο όρο κυμαίνονται από 800 έως 2.000 ευρώ, με ακριβότερα αυτά του Βορρά.
  • Η Ιταλία είναι μια μαγευτική χώρα που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή, με κόστος ζωής σχεδόν ίδιο με την Ελλάδα..

Τεστ Εισαγωγής

Η διάρκεια της Νομικής Σχολής είναι πενταετής, περιλαμβάνει 32 μαθήματα και στο τέλος την πτυχιακή εργασία.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, όμως όλοι οι φοιτητές, Iταλοί και ξένοι, που θα γραφτούν για πρώτη φορά στο πανεπιστήμιο θα πρέπει να υποβληθούν σε ένα τεστ ώστε να αξιολογηθεί η ικανότητα τους σε επίπεδο γλώσσας, ερμηνείας και λογικής.Ορισμένα Κρατικά Πανεπιστήμια συνήθως το θεωρούν σαν μια απλή αξιολόγηση γνώσεων αλλά τα περισσότερα προβλέπουν τις Πρόσθετες Υποχρεώσεις Εκπαίδευσης (OFA) που θα πρέπει υποχρεωτικά να αποκτηθούν, κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους εγγραφής, από όλους όσους το πέρασαν με χαμηλή βαθμολογία.

Το τεστ εισαγωγής ορίζεται ξεχωριστά από το κάθε Πανεπιστήμιο είτε σε ότι αφορά στην ημερομηνία έκβασής του είτε στο περιεχόμενό του.Οι ημερομηνίες
εξαρτώνται κυρίως από τη φύση, ιδιωτική ή δημόσια, του πανεπιστημίου αφού συνήθως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τείνουν να ορίζουν την εξέταση την άνοιξη ενώ τα δημόσια τον Σεπτέμβριο.

Το τεστ επικεντρώνεται σε λίγα μα εκτενή γνωστικά πεδία: λογική και γενική κουλτούρα είναι τα κυρίαρχα. Ορισμένα πανεπιστήμια συμπεριλαμβάνουν και ένα τρίτο πεδίο και εξετάζουν τη γνώση βασικών νομικών εννοιών, άλλα την κατανόηση κειμένου και άλλα την ιστορία ή την γραμματική γνώση της ιταλικής ή και αγγλικής γλώσσας.

Πρόγραμμα Σπουδών και Αναγνώριση πτυχίου στην Ελλάδα

Για την απόκτηση πτυχίου Νομικής Ιταλίας , ο φοιτητής πρέπει να αποκτήσει 300 ακαδημαικές πιστωτικές μονάδες (ΕCTS ή CFU ) , η κατανομή των οποίων
προσδιορίζεται από τους κανονισμούς του Πανεπιστημίου.
Ο υπολογισμός των CFU δεν είναι πάντα ο ίδιος . Μπορεί για παράδειγμα το μάθημα της Φιλοσοφίας Δικαίου στο πανεπιστήμιο Roma Tor Vergata να
αξιολογείται με 15 CFU , ενώ στο Roma3 με 8 CFU. Η διαφορά των CFU έχει σημασία στην περίπτωση που ο φοιτητής θέλει να κάνει μετεγγραφή σε άλλο
Πανεπιστήμιο .
Η Ιταλία όπως και η Ελλάδα έχουν υπογράψει την διακήρυξη της Μπολόνια με την οποία συμμετέχουν μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε στο σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης ακαδημαικών μονάδων , με σκοπό να διασφαλιστεί η αναγνώριση των πτυχίων.
Όλα τα Κρατικά Πανεπιστήμια της Ιταλίας είναι αναγνωρισμένα από το Ελληνικό κράτος

Επιλογή του Πανεπιστημίου

Το πτυχίο Νομικής Σχολής, παρότι σήμερα πολλοί δεν συναινούν, παραμένει ένα από τα επικρατέστερα, με μια διαδρομή σπουδών ιδιαίτερα αγχωτική που απαιτεί ένα έμφυτο πάθος για το δίκαιο και μεγάλη σταθερότητα στο διάβασμα. Δεν μπορεί να μην αναφερθεί όμως, ότι οι ευκαιρίες εργασίας για τους τελειόφοιτους είναι σημαντικές αφού πέρα από τους κλασικούς δρόμους του δικηγόρου, δικαστή και συμβολαιογράφου, ο πτυχιούχος νομικής δεν θα βρει δυσκολία να ενταχθεί στη Δημόσια Διοίκηση, σε Τράπεζες και Ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και να ακολουθήσει Ακαδημαϊκή ή Διπλωματική καριέρα.

Οι σπουδές όμως είναι και μία πολλή σοβαρή επένδυση που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τη στιγμή της επιλογής του Πανεπιστημίου, γι’ αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο να γνωρίζει κανείς την QS World University Ranking, μια κατάταξη των πανεπιστημίων που συνεκτιμά διάφορες συνιστώσες, όπως τη δυναμική του προγράμματος σπουδών, τις δομές, την επαγγελματική απορρόφηση των αποφοίτων, την ποιότητα έρευνας.

Ένας επόμενος οδηγός για την επιλογή του πανεπιστημίου είναι και η κατάταξη GENSIS που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το συγκεκριμένο Ινστιτούτο.